Waterpolo

 

KNZBCompetitie 2e klasse-A12/01/2019Join us!

Wat is waterpolo?

Waterpolo is een teamsport. Het is ooit ontstaan als alternatief voor rugby of handbal, maar dan in het water. In de jongste jeugd wordt er gespeeld met vijf tegen vijf op een klein veld. Het is de bedoeling dat je de bal in het doel van de tegenstander weet te krijgen. Vanaf ongeveer je dertiende levensjaar zal je zeven tegen zeven gaan spelen over de lengte van het hele zwembad. In de waterpolo-jeugd zijn de teams in veel gevallen nog gemengd. Op het moment dat je naar de senioren gaat, zijn de competities gescheiden.

Waterpolo, een harde sport?

De waterpolo sport heeft in Nederland een wisselend imago. Sommige mensen vinden waterpolo hard, gemeen en zelfs gevaarlijk. Dit is niet voor niets. Op het moment dat iemand de bal vast heeft, wordt alles – behalve zware overtredingen uiteraard – geoorloofd. Toch is waterpolo tegelijk een sport waarin je niets mag. Als je de bal namelijk loslaat, zal voor de lichtste overtreding al een vrije bal gegeven worden. 

De echte liefhebbers kunnen genieten van een spannende wedstrijd waarin strijdlust en emotie voorop staan. De leden van de Meerkoeten in Abcoude horen bij deze categorie.

Het snelle spel en het continue in beweging zijn maakt het vervolgens spel lekker zwaar. De schotklok zorgt ervoor dat er binnen 30 seconden een schot op doel moet komen, anders is de bal voor de tegenpartij. Je beweegt continu met je benen om boven water te blijven, voor een geoefende waterpoloër is dit goed te doen. Ervaring leert dat je na een aantal trainingen dit snel onder de knie hebt waardoor je het spel goed kan spelen. En daarnaast ben je nog super fit ook! 

Basisregels van waterpolo

Je hoofd boven water houden, daar begint het bij. Ten minste het grootste gedeelte van de tijd. 

De basis:

  • Elk team bestaat uit 7 spelers,6 veldspelers en 1 keeper;

  • Een waterpolo wedstrijd bestaat uit 4 periodes van 5 minuten (op topniveau is dat 8);

  • De 5 minuten zijn netto speeltijd, wat inhoudt dat de klok stil wordt gezet bij al het dood spel, hierdoor kan een partje ook 7 minuten duren;

  • De aanvallende partij moet binnen 30 seconden om een schot op doel te lossen;

  • Bij overtredingen volgt er een vrije worp van de tegenpartij;

  • Je mag iedere wedstrijd zo vaak wisselen als je wil (geen beperking);

  • Een wedstrijd duurt inclusief voorbereiding ongeveer 45 minuten. 

Onze zwemvereniging schenkt veel aandacht aan het waterpolo dat een spel is van snel korte afstanden zwemmen, veel starten, stoppen en weer keren. Waterpolo is een teamsport wat maakt dat er ook veel gezelligheid en een gevoel van saamhorigheid is bij onze vereniging. Tijdens de trainingen wordt er hard aan de conditie gewerkt. Tevens besteden de trainers aandacht aan de vaardigheid met de bal en wordt er op het tactische spel getraind.

Veel doelpunten, veel actie

Een normale waterpolo uitslag is totaal niet te vergelijken met een voetbaluitslag. In een normale waterpolowedstrijd vallen er ongeveer 20 doelpunten. Een uitslag van 12-8 is daarom volkomen normaal. Dit maakt ook dat waterpolo een erg leuke sport is om te spelen, je krijgt veel de bal en maakt veel doelpunten. Het spel gaat erg snel en er gebeurd veel, geen saaie sport.

Mini waterpolo

Vind je zwemmen leuk en wil je graag een balsport beoefenen? Dan is waterpolo echt een sport voor jou! Plezier hebben, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat prestaties beter worden als kinderen plezier hebben, dus dát  staat bij onze begeleiders en verenigingsbestuurders voortdurend centraal. Dit geldt voor tijdens tijdens trainingen en wedstrijden en tevens zullen we daarnaast ook leuke activiteiten organiseren om het teamverband te versterken. 

Bij minipolo kunnen kinderen (6 – 12 jaar) zonder al te veel belemmerende regels op een speelse manier kennis maken met waterpolo. Kinderen van 12 jaar die net beginnen met waterpolo kunnen in overleg ook nog meedoen met deze vorm van waterpolo. Uiteraard wordt er samen met teamgenoten een goede conditie opgebouwd. Het is een gezonde sport waarin weinig blessures voorkomen. 

Er wordt met kleine ploegen gespeeld om te bevorderen dat de kinderen vaak aan de bal zijn. Dat is de kern van het spel, en geeft het meeste plezier! Er zal echter wel steeds aandacht zijn voor de zwemvaardigheden, omdat dit een belangrijke basis blijft voor het "echte" waterpolo. In de trainingen zal er dus ook veel aandacht gegeven worden aan zwemmen. 

Elke maand spelen meer dan honderd kinderen Mini Waterpolo Toernooitjes ergens in de omgeving van Abcoude met heel veel plezier. Na de Mini Waterpolo zullen kinderen doorvloeien naar teams die in competitieverband spelen. Gemengd waterpolo is tot 15 jaar. 

Spelregels Mini Waterpolo

Bij minipolo staat het spel centraal, (nog) niet de vaardigheden. Die worden 'automatisch' geoefend in allerlei spelvormen. Hoewel de basiselementen hetzelfde zijn als bij het 'gewone' waterpolo, mag bij minipolo (bijna) alles. Zo is het in de jongste leeftijdsgroep:

  • toegestaan de bal met twee handen te spelen;

  • hebben de teams geen vaste keeper;

  • en mogen de kinderen staan

De spelleider treedt eigenlijk alleen op om het spel zo leuk mogelijk te laten verlopen. Er wordt gespeeld op verkleinde speelveldjes met aangepaste doelen en kleine bal. Bij de Meerkoeten proberen we naarmate de kinderen langer trainen, het spel steeds meer op het 'echte' waterpolo te laten lijken totdat ze uiteindelijk naar in competitieverband spelen.